Valg, feilvalg, omvalg – riktig til slutt!

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Følg Marthes reise mot frisørdrømmen!

Nå er frisørdrømmen en realitet for Marthe, et valg hun er veldig godt fornøyd med!

Men på veien hit har hun endret valg og retning underveis. Hvordan har denne prosessen vært for Marthe selv og for hennes støttende far, Jan Fredrik? Historien gir verdifull innsikt for både foreldre og ungdom som står overfor viktige utdannings- og yrkesvalg.

Begynnelsen

Marthes reise begynte med valget av salg- og service på videregående, men underveis oppstod usikkerhet. Etter å ha fullført påbygg til generell studiekompetanse, vurderte hun et friår før privat frisørskole fanget oppmerksomheten hennes. Hun hadde jo egentlig snakket om å kanskje bli frisør fra hun var liten. Også far var engasjert, og hadde spurt frisører når han klippet seg, om hvilke ulike utdanningsveier det var frem til frisøryrket.

Underveis

Jan Fredrik reflekterte over Marthes skoleleihet og støtter hennes valg om å bytte retning. Han så tydelig at Marthe vokste, trivdes og mestret – endelig traff hun blink med valget sitt.

Siden Marthe hadde et unikt skoleløp ga dette henne lenger læretid når hun startet som lærling hos Digg Hair Studio og FO (Frisørfagets Opplæringskontor), noe hun selv ser som en bonus. «Det viktigste var faktisk å finne sin retning, og så er det bonus at jeg har hatt lenger tid på å bli faglig flink».

Resultatet

Nå 3 år senere, har Marthe fast jobb som frisør etter å ha fått beste mulige skår på avsluttende eksamen; svenneprøven! «Jeg har truffet midt i blinken med lærebedrift og arbeidsmiljø, de er min andre familie. Jeg har frihet til å jobbe hvordan jeg vil, jeg har samarbeid med influencer som gjør at jeg får være med på flere spennende ting, og får også muligheten til å jobbe som fargekonsulent. Og jeg har bygget opp egen kundegruppe som gjør at jeg synes jeg får god lønn som frisør».

På spørsmål om hvordan far opplever Marthe sitt valg i dag når hun nå har fullført utdannelsen og har fått fast jobb som frisør så svarer far: «Vi merker på Marthe at hun trives veldig godt. Kombinasjonen av ekte interesse og mestring er en fantastisk kombinasjon. Jeg er imponert over hvordan lærebedriften har tilrettelagt for Marthes trivsel og mestring og måten de har satset på henne».

Frisør og yrkesfag – er det veien å gå?

På spørsmål om foreldre bør støtte sine barn i valget sitt i å bli frisør, er Jan Fredrik tydelig: «Helt klart ja! Å finne noe man er skikkelig interessert i er avgjørende. Behovet for frisører vil alltid være der, og når støtten er så god, som Marthe har opplevd, vil jeg absolutt anbefale andre å bli frisør.»

Frisørdrømmen

Marthes drøm om å bli frisør har overgått forventningene. Hun nyter kontakten med kundene, ser dem som venner, og elsker den utviklende og eksperimentelle naturen av yrket. Marthe stortrives som frisør og har funnet sin lidenskap.

Marthes reise mot frisørdrømmen illustrerer viktigheten av å følge ens lidenskap, være åpen for endringer og motta støtte fra foreldre og lærebedrifter. Valg, feilvalg, og omvalg kan være en naturlig del av prosessen, og med riktig støtte kan man ende opp med å realisere drømmen sin.

Se også

Opplæringstips

Opplæringstips: Kryssjekk for perfekte klipper! Når vi skaper en fantastisk klipp, starter vi med å lage en guide som vi følger nøye. Men hva skjer

Les mer

Årets FO-lærling

Årets FO-lærling 2024! Det ble Ingrid Giertsen Kjelby, lærling hos DeCapo frisør, som ble kåret til årets FO- lærling for skoleåret 2023/ 2024.  Tenk det

Les mer

Yrkesfag: Ledige læreplasser!

Vi er glade for å se en økende interesse for praktisk utdanning gjennom yrkesfag, spesielt med tanke på det økende behovet for lærlinger innen frisørfaget!

Les mer