Veien til svennebrev

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Funnet den rette kandidaten til læreplass?

Joanna hos Os hud & hår valgte å satse på Kawa som lærling – et valg hun er veldig godt fornøyd med.

Det var først etter at Kawa kom til Norge at han bestemte seg for at det var frisør han ønsket å bli, en drøm som snart blir til virkelighet.

Kawa er fra Syria og har bodd i Norge i 7 år. 3 år er gått siden Kawa første gang kom inn døren hos Os hud & hår og spurte om mulighetene for læreplass. Etter 1 måneds arbeidspraksis gjennom NAV hadde han gjort et godt inntrykk og Joanna bestemte seg for å tegne lærekontrakt sammen med FO.

Valget falt på en ordinær lærekontrakt med 4 års læretid kombinert med teoriopplæring i skole og opplæringsdager hos FO. Kawa hadde et sterkt ønske om å få svennebrev og å fullføre teorikravet som følger med. Å være lærling i 4 år synes Kawa går helt fint, det virker lenge, men tiden går fort. Han synes han har mye å lære både i frisørfaget, men også teori som engelsk, matematikk mm.

Frisørutdannelsen i Norge er mye bedre enn i Syria forteller Kawa, og han ønsker å få lært mest mulig. Det er kjekt å jobbe med alle målene i læreplanen, alt fra klipp til farge, fra strukturomforming til oppsetning etc. Flere dager i halvåret er han dessuten på kursdager hos FO sammen med andre frisørlærlinger – en ekstra trygghet for å lære det han skal, men også positivt å treffe andre lærlinger fra ulike salonger. Nå gjenstår kun 1 år før svennebrevet er i boks. Jeg synes det er viktig å få svennebrev, og jeg gleder seg til å få fast jobb som frisør, få svennelønn og å kunne kjøpe meg bil og bolig, forteller Kawa.

Både kunder og kollegaer er positive til at Kawa er ansatt som lærling hos oss sier Joanna. Han er svært pliktoppfyllende, jobber og står på, og er ekstremt god på å holde orden. Norsk kunnskapene har blitt bedre og bedre, og hun synes dialogen med kunder går fint. De bruker gjerne bilder for å kvalitetssikre kommunikasjonen med kunder, noe som fungerer veldig bra.

4 år som lærling er i utgangspunktet lenge, men også Joanna synes tiden har gått fort, og så er det mange fordeler for salongen å kunne ha en lærling over en lenger periode. Hun er glad for hjelpen og støtten både hun og Kawa får gjennom samarbeidet med FO – her får vi alt på en plass, en viktig trygghet for meg som salongeier sier Joanna.

Joanna er ikke i tvil, hun anbefaler andre å ta sjansen på å ansette en lærling som nødvendigvis ikke har gått frisørskole fra før, og som kommer fra en annen kultur. Det gjør meg glad å få være med å bidra til at Kawa kan få komme i mål med svennebrev i Norge, og at han blir integrert i det norske arbeidslivet på en god måte avslutter Joanna.

Se også

Fotokonkurranser høsten 2022

Også denne høsten har vi arrangert 2 fotokonkurranser: – FO AWARDS 2022 for lærlinger, hvor tema var «color pop». Her var det Ingrid, lærling hos

Les mer

Nyhet høsten 2022

Bli frisør uten å ha gått frisørskole? Start utdannelsen med intensiv opplæring!  Høsten 2022 tilbyr FO sammen med noen av våre samarbeidspartnere/ medlems frisørsalonger i

Les mer

FO 30 år!

FO 30 år – fra da til nå. 19. mai 1992 er datoen hvor FO ble startet, i regi av styret i lauget. Frisørbransjen ønsket

Les mer